De Friese Streekmarkt

De Flinke Farm in Hemelum heeft weer een mooi programma voor dit seizoen. Wij bezochten de Friese Streekmarkt van juni. Op de fiets zijn we er zo. 

 

 

Er hangt een fijne sfeer op en rond het weiland. Gezellige livemuziek van de Vocal Roses komt ons tegemoet. Er zijn veel stands en nog meer bezoekers.

 

De eerste kraam die opvalt is die van de Pindakaaswinkel. Pindakaas in allerlei varianten. Wij zwichten voor de kokos-zeezout variant.

 

 

Een stukje verderop staan onze buren van FARMily. Zij verkopen eigen speltmeel, brood en moestuinplantjes. Er wordt veel verkocht, vertelt de buurvrouw. Ze vertelt enthousiast over de producten. Veel bezoekers lopen langs en proeven van het speltbrood.

 

 

Bij alle standhouders voel je pure liefde voor de producten die ze maken. Bij de honingkraam liggen foto’s van het bijenvolk. We krijgen uitleg. Van de vriendelijke imker kopen we koolzaadhoning en bloesemhoning. Een stukje verderop vinden we eerlijk varkensvlees van De Kempenaer. Dit vlees is zo puur, dat zelfs mensen met een allergie dit kunnen proberen.  We nemen de proef op de som. Heerlijk.

 

 

Er zijn veel kramen. Van kaasstands tot dierenhuiden. En granola tot prachtige houten snijplanken. Kinderen kunnen knutselen in de schuur. Er worden stenen beschilderd. Er zijn foodtrucks, ijskarren en een groot terras. De muziek brengt ons in een fijne gemoedstoestand.  De zondagmiddagblues.

 

 

Niemand verlaat de markt zonder ijsje. Ook wij niet. We kiezen schepijs van IJsboerderij De Bûterkamp.

Dan stappen we weer met z’n drieën op de fiets. De fietsmand goed gevuld. De heenreis fietsten we via Rijs. We nemen we de andere route terug via Kolderwolde en Oudega. Langs de Fluessen, koeien en varkens en zelfs koolzaad. Mijn oog valt op een bij, die naarstig op zoek is naar nectar. Goed zo, dan kan er weer wat lekkers van gemaakt worden!

 


 

Iedere eerste zondag van de maand (tot 7 oktober) is er Friese Streekmarkt van 10.00 tot 17.00 uur. Entree €1,-

 

Op 21 en 22 juli is het zomershopweekend: De Flinke zomer Favorieten met 60 deelnemers, muziek en workshops.